Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Diskurz Bend: Intervju I Ponuda Na Crom Tržnici
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Diskurz Bend: Intervju I Ponuda Na Crom Tržnici

Diskurz Bend: Intervju I Ponuda Na Crom Tržnici 11 years, 8 months ago #139

Pozdrav Bojane, molim te da nam predstaviš članove Diskurz Benda i upoznaš nas sa vašom biografijom i diskografijom.


Pozdrav!

Diskurz sačinjavaju trojica mladića u zajedničkom mozgovnom filmu koji se bave stvaranjem muzike i ostalim artističkim izrazima. Žiko na bas gitari, Ritoša na bubnju i moja malenkost, kako se kaže, Bojan na gitari i vokalu.

Okupili smo se negdje 2006. sa željom za otići u garažu i svirati. Od onda se puno toga izdogađalo, od mnogobrojnih svirki diljem Hrvatske preko izdavanja albuma za Dallas Records do izrade 2 spota i kratkog filma.

Sada pičimo punom parom i možete od nas očekivati puno toga. Trenutno dosta sviramo okolo, a čak je ubrzo gotov i drugi album.Danas skoro svatko ima svoje stranice na netu, jeste li i vi vrbovani, pardon webovani?


Pa ne bih gledao to kao nešto loše. To je dobar način promocije, predstavljanja, dobar medij. Imamo myspace, a gledamo uskoro napraviti i web stranicu.


Kako vidite opću situaciju u Rijeci, i Pula je grad na moru, muče li nas isti i slični problemi?


Ne znam kako je konkretno u Puli, ali Rijeka ima događanja, ima svirki, ima bendova, ali nema onog šuta, naboja koji se događao prije 20ak godina.

Svi su nekako mlaki i kao da se boje nastupati, a opet teže nekoj individualnosti. Fali mi, ajde recimo ludosti u bilo kojem događaju općenito danas.Rijeka je dala Parafe, Termite i Let3, jesu li oni imali nekakvog utjecaja na Diskurz Bend?


Ogromnog utjecaja. Žao mi je što danas nema takvih bendova, na drugu mi je stranu već dosadno o njima stalno pričati jer su oni proslo svršeno vrijeme.Koji su uopće vaši uzori, i koju glazbu najradije slušate, i iz vašeg, i izvan vašeg repertoara?


Nemamo uzore, samo glazbu koju volimo slušati i iz koje se uvijek djelići usađuju u naš njuh i sluh, pa tako nekako mješavinom svega nastane nešto naše.

Već smo se dosta razgranali što se tiče toga tko što voli. Bubnjar je počeo sa industrijom, Nine inch nails, ja taman ovih dana idem na Simple Minds u Split i tako.

Biti će zanimljivo kako će se ta naša glazba razvijati.

A što se tiče našeg repertoara, mrzimo svoju muziku. Nakon što je uvježbamo, odsviramo tisuću puta, snimimo, preslušamo da li je sve u redu snimljeno, riga nam se kada to čujemo.Jesi li ikada pogledao rock operu Tommy?


Joj, nisam ali imam u vidu pogledat, baš me zanima.
Čuo sam i da će sada opet nekakvu novu raditi.Jesi li ikada pogledao kultni punk film iz osamdesetih po nazivu "Suburbia - Predgrađe"?


Nisam ni to, ali koliko sam čuo što je, nije takvo nešto više za mene.
Ja sam vam više za porniće.Je li punk kao pokret "Punk Is Not Dead" uopće još živ?


Iskreno, boli me kurac.

Mi, kao bend uopće ne pričamo o takvom nečemu, nas zanima čisto umjetnost, dobra melodija i bilo koji sličan art izraz, tipa kroz scenski nastup ili slično.I hipi i punk, te poslije njega i hardcore kao društveno socijalna meškoljenja, bili su pokreti koji su u svojim temeljima nosili važne poruke i ideje. Iskreno, ja ih ne vidim, vidite li vi koje se ideje i poruke kriju iza današnje muzički talentirane mladosti?


Ne. Danas je sve u rukavicama, ograničeno... Nema danas izravnosti, sa mudima, i šakama da netko nešto kaže. Od tekstualnog djela do image-a i muzičkog djela. Jako šturo i plitko.

I žao mi je zbog toga. Dobrim djelom je to zbog ponude na televiziji, lifestyle, dućana, televizijskog programa i svega oko nas što vidimo, ne mozeš žmiriti. Dno dna. Užas. A toliko primamljivo, na prvi pogled. I onda naravno da ce takva biti i muzika.Jesi li ikada u životu bio pirat? Iako nisam baš siguran da nikada nisi stavio crnu maramu na glavu i sablju oko pasa, znaš da mislim na nezakonito dupliciranje i presnimavanje muzike i filmova.


Nisam. Ne znam u kojem kontekstu bi trebalo biti ovo pitanje. Mogu reći da pržim svoj album koji je službeno objavljen. A i jedem napolitanke.To je dosta kontroverzno.


Kako objašnjavaš činjenicu da psi koji kakaju po parkovima nisu postali strašni zmajevi što rigaju vatru, a ljudi koji presnime nekakav bezvezni CD su se pretvorili u najstrašnije od strašnih kriminalaca?


A jebiga sad. Imamo i ja još tisuće takvih pitanja. Kako to da Bog ne kazni te pse tako da ih pretvori u zmajeve pa onda neka oni rigaju vatru i pomognu ljudima da prže CD-e na njihovom plamenu. Zato jer bi se Bog zajebo.


Ako ljude koji su svojim kriminalnim aktivnostima doveli svijet na rub provalije kroz ovu globalnu financijsku krizu nagrađuju većim nego ikad novčanim nagradama, misliš li da bi ikoga trebala boliti briga za zakone o pirateriji?


Ma moja cura ne zna spržiti DVD. Kako je smotana, uđe u Nero program, ali ne zna prebaciti na DVD prženje, baš smiješno.


Kad smo već kod piraterije, koje su kune prave, a koje piratizirane po tebi, one papirnate s natpisom "Hrvatska Narodna Banka", ili one metalne s natpisom "Republika Hrvatska"?


Ne znam ja to. Samo znam da moja cura ne zna spržiti jebeni DVD. U kojoj državi živim, jedva znam, niti me zanima.


Gdje ste zadnji puta održali koncert, i koncert koje grupe ste zadnji puta pratili uživo?


Zadnje smo bili neki dan na HRT-u u Garaži što će se prikazati najvjerojatnije 28.11., a baš koncert smo imali prije koji tjedan u Zagrebu kao predgupa Mudhoney-u.

Zadnje što sam gledao je Let 3 u Rijeci, ekskluzivno su svirali samo prva dva albuma, uživao sam.Vaši pogledi na keks, drogu i alkohol?


Seks mi se sviđa, dobar je za um.
Droga tako, tako. Drogirao bi se, ali nemam baš vremena, svaki dan negdje trčim gdje trebam biti priseban.
A alkohol me sve manje privlači.
Sa ovakvim izjavama gubimo publicitet, je li?Je li marihuana uopće droga po vama, eto u Nizozemskoj za razliku od ostalih zemalja koje su krcate kriminalcima, fali razbojnika pa zatvaraju zatvore?


Je, kako nije droga.
To pitanje sam čuo već dosta puta.
Koji vam je kurac?
Pa kako nije droga kada ti tijelo i mozak omami i drugačije percipiraš stvari? Drugačije se ponašaš.Čime se uopće vi iz Diskurz Benda bavite u životu?


Basista i ja radimo, bubnjar studira.

Uskoro ćemo mijenjati priču.

Tri puta tjedno imamo probe, još koji put se nalazimo da rješavamo neke stvari tako da smo skoro svaki dan zajedno.Iz Rijeke pljuneš do Trsta, kad ste zadnji put bili tamo u šopingu?


Pa ne treba nam ništa, što ću ići u kupovinu?

Za jest i pit imam preko puta kuće, a obleku si nađemo besplatno u Caritasu.
Ako nam što upadne gadnoga u oko si kupimo preko interneta.

Ni moji starci ne idu više. Promjenilo se sve. Došla roba kod nas.Jel punkeri još uvijek koriste fuz?


Što su koristili?

Ja koliko sam se naslušao panka nisam baš primjetio fuz.

U davna vremena je gitara zvučala užasno jer nije bilo pedala, dobrih gitara
itd. pa je možda vukla na fuz.
Danas pankeri su još gluplji pa ni ne znaju što je fuz.Kupujete li u velikim supermarketima, ili su vam draže male lokalne trgovine?


Ma supermarketi su pizdarije. Pola toga kupiš što ti ni ne treba.


Kažu, a i meni je bogami najbolja riba obična srdela na roštilju sa malo luka, peršina i češnjaka. Znate li ih spremiti i kako vam općenito ide kuhanje?


Ja baš ne znam oko toga.
Znam doma si sredit nešto najjednostavnije, hrenovke, jaja, rižu...
Mislim da ovi drugi znaju nešto.
Uvijek kada roštiljamo zajedno, Žiko radi.Koliko često održavate probe i gdje, buni li se netko zbog glasne muzike?


Dakle, tri puta tjedno u atomskom skloništu. Ne buni se nitko jer imamo usmeni dogovor sa ambulantom iznad da sviramo kada oni završe, a to je od 19 i pol pa do ujutra.


Jeste li ikada čuli za pojmove Bilderberg, Trilateralna Komisija i slične stvari?


Dosta nam je što znamo za Jehovine svjedoke.


Vaši komentari na iznenadnu smrt kralja popa, Michaela Jacksona?


Jebiga. Možda smo malo i slegli s ramenima. Ili samo s jednim ramenom.


Odete li svako toliko zimi na Platak?


Ne nego na Sjeverni Pol.
Tamo znam Eskime neke, uvijek se dobro nažderemo sirovih riba.
Jedva se stignem izjebat sa curom i kupit mlijeko, a kamoli još na Platak.
Ne privlači me to. Niti more.

Beton i čizme su najbolje.Kad ste zadnji puta otišli negdje na izlet u prirodu, ili posjetili neki agroturizam?


Osnovna škola možda, ili tako nešto.

Ne da mi se ni to, mada mi je pred nosom livada i šuma.
Možda baš zbog toga. Ne želim smirenje, zelenilo i mir.
Hoću distorziju i govna.Ima li netko od vas biciklu i da li je upotrebljava?


Imam ja dvije. Baš bi ih razbio.


Ako banke stvaraju novac koji nema nikakvog pokrića ili podloge, apsolutno iz ničeg, a tom i takvom novcu robujemo cijeli život, nije li to potpuno isto kao da vam netko ugura ruku u stražnji džep i ukrade novčanik?


To je ista glupost kao što mi cura ne zna spržit DVD i kako me živcira oko toga što je toliko smotana, a opet smo zajedno.


Nevjerovatno ali istinito, svi su ronili gorke suze zbog pada cijena u ovoj krizi, a to je ono što smo svi uvijek priželjkivali. Ako jednog dana postanete slavni i poznati, te na tržištu ponudite vaša djela iznad prosječnih cijena, Hrvatska Narodna Banka će zasigurno zadovoljno trljati ruke. No ako ih slučajno ponudite po dvostruko nižoj cijeni, kako mislite da će ta banka reagirati s obzirom da joj je glavni cilj održavanje stabilnosti cijena?Pitajte Dallas Records. Sanjin Đukic, naš menadžer, kontakt osoba za takve stvari.


Kontaktirate li s nekim od punkera iz Pule?


Ne, boli nas kita za pankere diljem svijeta, a kamoli ne iz Pule.

Volimo se čuti i družiti sa dobrim, zanimljivim, inteligentnim osobama bujne mašte i oštrog oka, za pankere nisam vidio da su takvi.Što je ono što vas posebno inspirira u pisanju vaših tekstova, socijalne nepravde, ratovi, politika ili nešto potpuno drugačije?


Inspiriraju nas dosta kontradikcije.

Ludizam i duhovne bolesti. Emotivni krah. Sa ostalima sam u nedostatku boljeg izraza.
A i kada čujete tekst, možete krivo protumačiti. Dosta zajebano.Iako i ja kao i ostali iz tih generacija pomalo starimo, nije li divno vidjeti stare punkere kako još uvijek aktivno rokaju?


A i je i nije.
Ti reunioni su takvi gadljiva stvar. Riga mi se više.
A opet, nisam nikad vidio neke bendove pa ih odem pogledati.

Zadnje što sam gledao je Anti-nowhere league od starijih pankera i bili su bezveze totalno. Baš ono, odite doma.

Mudhoney sam gledao sada prije koji tjedan, užas.Mislite li da to rade zbog one stare vatre koja im je zapalila srca, ili su i danas tu samo zbog para?


Pa kako tko.
Pistolsi sigurno radi para.
Mislim da je Rotten i rekao da idu okolo da poberu pare i svaka mu čast.

A neki možda, kao moj stari zbog ovog provog, a i zbog nekih nostalgija i kriznih godina.U vašoj pjesmi "Debela Glava", opisujete kako svaki dan debele seronje sjede, broje pare na sav glas, izmišljaju pravdu za sebe, kradu tebe i mene, te poručujete kako vam nitko neće napuniti glavu. Slažete li se s mojom konstatacijom da punk-rock muzika ne bi trebala predstavljati samo bezveznu pobunu pomiješanu s agresijom bez istinskog razumijevanja pravih uzroka problema?


Da, da, apsolutno.

To je jedna od prvih stvari koju smo napravili i tekst je takav, kakav je. Imali smo 16 godina. Ima himnički refren i jednostavnu formu, dobro prolazi kod publike tako da smo je odlučili staviti kao singl i spot.

Inače novije stvari imaju kompleksnije tekstove, više strujanja, ali i dosta dubljih tema.

Uglavnom se u punk-rocku pjeva o nekakvim društveno-političkim problemima i takvim stvarima, ali meni je čak puno draže čuti Germs-e sa onim paklenim tekstovima nego ono "ubij vladu, anarhija, ajmo se napit".
Diskurz Bend, hvala vam na vremenu koje ste nam poklonili za ovaj intervju za Crom Alternativne Vijesti, i još više zahvaljujem na vašim radovima i djelima koja će se za koji dan naći na ponudi Crom Tržnice.

Možemo li obećati i vaše autograme na njima?


Hvala i vama na intervjuu.
Da, na predmetima će biti potpisa, bez problema.
Bok!


.
Last Edit: 11 years, 8 months ago by administrator.
The topic has been locked.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.24 seconds